Tips om je WordPress website veilig te houden

door | mrt 8, 2023 | Blog | 0 Reacties

Veilige-Wordpress-website

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je WordPress website veilig is.
Een onveilige website is kwetsbaar voor hackers en andere cyberaanvallen.
Dit kan leiden tot het verlies van belangrijke gegevens, een slecthe gebruikerservaring en zelfs financiële verliezen als gevolg van onder andere diefstal van persoonlijke gegevens.
Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die kunt nemen om ervoor te zorgen dat je WordPress website veilig blijft:

 

Gebruik een sterk wachtwoord

Het is belangrijk om een sterk wachtwoord te gebruiken voor zowel je WordPress beheerdersaccount, als voor elk ander account dat toegang heeft tot je website.
Een sterk wachtwoord is moeilijk te raden en bevat (hoofd)letters, cijfers en speciale tekens.
Gebruik geen makkelijk te raden wachtwoorden, zoals je naam, geboortedatum of “12345”.
Daarnaast is het aan te raden om je wachtwoord met regelmaat te wijzigen.

 

Gebruik een beveiligde verbinding

Zorg ervoor dat je website gebruik maakt van een beveiligde verbinding, zoals HTTPS. Dit zorgt ervoor dat de gegevens die tussen jouw website en de bezoekers worden uitgewisseld, versleuteld zijn en daardoor moeilijker zijn te onderscheppen.
Je kunt hiervoor een SSL-certificaat kopen, of gebruik maken van een gratis optie zoals bijvoorbeeld Let’s Encrypt.

 

Installeer een beveiligingsplugin

Er zijn verschillende beveiligingsplugins beschikbaar voor WordPress die je kunt gebruiken om je website te beschermen tegen hackers en cyberaanvallen.
Deze plugins kunnen bijvoorbeeld helpen om brute force-aanvallen te voorkomen, malware te detecteren en te verwijderen en beveiligingslekken op te sporen.
Enkele voorbeelden van populaire beveiligingsplugins zijn Wordfence, Sucuri en iThemes Security.

 

Houd je WordPress-installatie en plugins bij

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je WordPress-installatie en alle plugins die je gebruikt, up-to-date zijn.
Oudere versies van WordPress en plugins kunnen kwetsbaar zijn voor beveiligingslekken die in nieuwere versies zijn opgelost.
Zorg ervoor dat je automatische updates inschakelt, of met regelmaat handmatig alles update, zodat je altijd de nieuwste versies hebt.

 

Maak regelmatig backups

Het is belangrijk om regelmatig een backup te maken van je WordPress website inclusief database, zodat je in het geval van een cyberaanval, altijd een kopie van je website hebt om terug te kunnen keren naar een werkende versie van je website.
Er zijn verschillende plugins beschikbaar die je kunt gebruiken om automatisch backups te maken, of je kunt ervoor kiezen om handmatig backups te maken.
Daarnaast biedt hostingpartij meestal ook opties om een backup van je website te maken.
Zorg ervoor dat je deze backups op een externe locatie opslaat, zodat ze niet verloren gaan als je wensite beschadigd raakt.

 

Beperk toegang tot beheerdersaccounts

Als je meerdere mensen hebt die toegang hebben tot de beheerdersaccounts van je website, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alleen betrouwbaren personen toegang hebben.
Zorg ervoor dat elk beheerdersaccount een sterk wachtwoord heeft en beperk het aantal beheerdersaccounts tot het absoluut noodzakelijke minimum.
Als je een beheerdersaccount niet langer nodig hebt, verwijder deze dan om ervoor te zorgen dat er geen onbevoegde toegang tot het beheerdersgedeelte van de website is.

 

Gebruik twee-factorauthenticatie

Twee-factorauthenticatie (2FA) is een extra beveiligingslaag die ervoor zorgt dat iemand niet zomaar toegang kan krijgen tot je beheerdersaccount, zelfs als ze je wachtwoord weten.
Met 2FA moet een gebruiker naast het invoeren van het wachtwoord, ook een tijdelijke code invoeren die wordt verzonden naar hun mobiele apparaat.
Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen tot je website.

 

Verwijder ongebruikte plugins en thema’s

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je alleen plugins en thema’s installeerd die je daadwerkelijk nodig hebt.
Alle overbodige plugins en thema’s zijn een potentieel beveiligingsrisico, omdat ze kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot je website.
Verwijder dus alle ongebruikte plugins en thema’s om ervoor te zorgen dat je website zo veilig mogelijk is.

 

Door het volgen van bovenstaande stappen, kun je ervoor zorgen dat je WordPress website veilig blijft en beschermd is teben cyberaanvallen en andere ongewenste acties.
Zo kun je ervoor zorgen dat je website blijft draaien zonder problemen en dat je bezoekers een veilige gebruikerservaring hebben.

 

Heb jij nog extra tips om je WordPress website veilig te houden?
Laat deze achter in de reacties.